Profielfoto van Rik van der Kemp

Rik van der Kemp

Oprichter van Hanok & software engineer

Waarom ik Hanok heb gebouwd

Welkom bij Hanok. Een service die ik heb gebouwd omdat ik zelf de behoefte had om werk en privé écht gescheiden te houden.

Als software engineer kreeg ik, zoals zovelen, een laptop van de zaak. En zoals een goed bedrijf hoort te doen, was die laptop voorzien van beveiligingssoftware.

Die software kan in theorie alles zien wat je doet op je computer: locatie, bestanden, welke applicaties je gebruikt en hoelang je ze gebruikt.

Daarnaast kan een administrator op elk moment je laptop blokkeren. Met andere woorden: je zou zomaar buitengesloten kunnen worden, om welke reden dan ook.

Dit gebeurt gelukkig niet vaak, maar het kán gebeuren. En hoewel het voelt als een inbreuk op je privacy (of op z’n minst een grijs gebied), moeten bedrijven zich ook beschermen tegen de toenemende cyberdreigingen.

Werk en privé lopen snel door elkaar

Tegenwoordig zitten we bijna altijd achter de werkcomputer, ook thuis. En de verleiding is groot om iets persoonlijks te doen: even WhatsApp checken, mail lezen, of je huisarts berichten.

Heb je een Mac én een iPhone? Zodra je je telefoon koppelt met je werk-Mac, zijn je privébestanden toegankelijk vanaf je werkcomputer. Niet ideaal.

De zoektocht naar een oplossing

Ik zat zelf ook in dat schuitje. Mijn eerste idee: een eigen pc op afstand toegankelijk maken. Maar dat bracht veiligheidsrisico’s met zich mee en de performance liet te wensen over.

Een aparte remote desktop bleek een veel betere oplossing. En er zijn er genoeg, maar die richten zich vrijwel allemaal op bedrijven en enterprise klanten.

Ik wilde iets specifieks: geen AI, geen tracking, geen verborgen processen of advertenties. Windows en macOS vielen daarmee al snel af. Wat overbleef waren niche oplossingen — vaak prijzig, en je weet zelden waar je data precies staat opgeslagen.

Hanok: een veilige desktop, zonder franje

En dus ben ik het zelf gaan bouwen. Met wat hard werk had ik snel een proof-of-concept die ik zelf ben gaan gebruiken. Dat werkte zó goed dat ik besloot: dit wil ik delen.

Hanoks houden je gegevens privé en veilig.

Kun je mij wel vertrouwen?

Dat is een lastige vraag. En eerlijk? Als jij mij zou vragen of je een vergelijkbare dienst van een onbekende zou moeten vertrouwen, zou ik waarschijnlijk zeggen: nee.

Toch probeer ik Hanok op te bouwen als een zo veilig mogelijke oplossing, waarin privacy en transparantie centraal staan.

En hoewel ik daar mijn uiterste best voor doe, raad ik altijd aan om daarnaast ook je eigen voorzorgsmaatregelen te nemen.

Gebruik bijvoorbeeld een extra back-updienst zoals Dropbox of een versleutelde cloudopslag voor je documenten.

Vertrouwen is belangrijk, maar goede digitale hygiëne is minstens zo belangrijk.

Waarom de naam Hanok?

Omdat ik behoefte had aan een traditionele desktop zonder overbodige franje. Een Hanok is een traditioneel Koreaans huis. En ik kon zo mooi mijn liefde voor Zuid-Korea en Japan in de naam verwerken.